Wprowadzenie do problemu
Kurczak kupowany w sklepie jest już umyty, a dodatkowe płukanie pod kranem niewiele daje w zakresie usuwania patogenów, za to sprzyja ich rozprzestrzenianiu się po kuchni.
Julian Cox, zastępca przewodniczącego Rady Informacji o Bezpieczeństwie Żywności w Australii, ostrzega: “Mimo tego, co mogłeś zobaczyć w mediach społecznościowych, nigdy nie powinieneś myć surowego kurczaka przed gotowaniem. Może to spowodować rozprzestrzenianie się bakterii w twojej kuchni, zwiększając ryzyko zatrucia pokarmowego”.
Statystyki i badania
Badania pokazują, że aż 73 procent respondentów w badaniu przeprowadzonym w USA przyznało się do mycia surowego drobiu. Tylko 30 procent z nich zdawało sobie sprawę, że jest to niewskazane. Brak edukacji w tym zakresie stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego.
W samych Stanach Zjednoczonych co roku odnotowuje się około 47,8 miliona przypadków chorób przenoszonych przez żywność, z czego surowy drób jest najczęstszą pojedynczą przyczyną. Mimo iż mycie kurczaka nie jest bezpośrednią przyczyną, zdecydowanie zwiększa ryzyko wystąpienia problemów.
Zalecenia ekspertów
Eksperci z USDA radzą, aby w kuchni stosować się do kilku prostych zasad: nie myć surowego mięsa, używać oddzielnych desek do krojenia dla surowego mięsa i dokładnie myć ręce mydłem po dotknięciu surowego mięsa. Dodatkowo, zalecają stosowanie termometru do żywności, aby upewnić się, że kurczak jest gotowany do temperatury co najmniej 74 °C (165 °F).
Te proste kroki mogą znacząco zredukować ryzyko zatrucia bakteriami takimi jak Salmonella czy E. coli. Co więcej, te same zasady dotyczą również surowego indyka, co jest szczególnie ważne podczas świątecznych przygotowań do Dnia Dziękczynienia.
Wpływ na zdrowie
Nowe badania ujawniają, że nieodpowiednie obchodzenie się z surowym mięsem w kuchni może być powiązane z jedną na pięć infekcji dróg moczowych. To alarmujące odkrycie podkreśla wagę właściwego postępowania z surowym kurczakiem i innym mięsem w celu ochrony zdrowia.
Problem zanieczyszczenia kuchni bakteriami, które mogą pozostać nawet po ‘oczyszczeniu’ zlewu po umyciu surowego kurczaka, jest poważny. Badania USDA z 2019 roku wykazały, że 26 procent osób, które myły surowego kurczaka, przeniosło bakterie na sałatę, myjąc ją później w tym samym zlewie.
- Nie myj surowego mięsa
- Używaj dedykowanej deski do krojenia mięsa
- Dokładnie myj ręce po dotknięciu surowego mięsa
- Używaj termometru kuchennego do sprawdzania temperatury mięsa
Przestrzeganie tych prostych zasad może znacząco zmniejszyć ryzyko zatrucia pokarmowego i innych poważnych problemów zdrowotnych związanych z niewłaściwym obchodzeniem się z żywnością w domowej kuchni. Dbaj o bezpieczeństwo swoje i swoich bliskich, stosując się do sprawdzonych metod zapobiegania rozprzestrzenianiu się bakterii.


9 komentarzy
Cédricéclair
Zawsze myłem kurczaka i nigdy nic się nie stało. Może to przesada?
marine
W którym miejscu można znaleźć więcej informacji na temat tych badań?
fabien
Nie myślałem, że to taka wielka sprawa. Dzięki za otwarcie oczu!
nathalie
Mam pytanie, czy używanie octu w czasie mycia kurczaka też jest złe?
Valérie
Nie wierzę, że tyle osób jeszcze to robi. Ludzie, edukujmy się!
Kamel
A co z innymi mięsami? Te same zasady obowiązują?
safia2
Super artykuł, zawsze myślałem, że mycie kurczaka to podstawa. ????
lucie
Skąd wiadomo, że te wszystkie dane są prawdziwe? Trochę sceptycznie podchodzę do tego.
Christelle
Czytając to, zastanawiam się, ile razy nieświadomie narażałem siebie i moją rodzinę. Dzięki za info!